dissabte, de febrer 06, 2021

CONTRATES PER OBRA I SERVEI EN SUBCONTRACTES

Una de tantes notícies emmudides este Nadal passat va la sentència del Tribunal Suprem posant fi a aquells contractes laborals per obra i servei que fan els contractistes amb duració lligada a la del servei subcontractat. 
Una sentència que ha costat més de 20 anys la batallalla d'advocats laboralistes contra jutges progressistes i conservadors del Suprem.
La premsa destaca del de la sentència que "la automatización de esta contratación temporal, por el mero mecanismo del tipo de actividad, puede llevar a situaciones de puesta en peligro de las garantías buscadas por el Derecho de la Unión Europea."
Una vegada més, el Dret Europeu posa ( o imposa) trellat en este Regne de pobles del sud dels Pirineus, formalment un Estado social y democràtico. 

La reacció de satisfacció per part dels sindicats és lògica: coherent i conseqüènt. Però no sols és un èxit per als treballadors "habituals" de contractistes, alguns dels quals han arribat a empalmar contractes per obra i servei fins a 25 anys. Del sector públic que pretén "resoldre" l'interinatge convocant oposicions, millor no parlem.
La sentència també deuria haver agradat a una part del món empresarial. Altra cosa és què diran les organitzacions que el pretenen representar. 
És una bona notícia per a moltes empreses contractistes amb plantilla estable. I és una alicient per a aquelles empreses que competeixen amb altres que basen l'activitat empresarial en la subcontractació. 
En definitiva per a empreses que desenvolupen l'activitat principal amb els seus treballadors. Que és el punt de partida del qui és creuen el seu projecte empresarial. Amb una plantilla preparada assumeixen la formació com a fonamental i l'estabilitat laboral com a garantia. I és un colp dur per als empresaris que inverteixen el mínim, no arrisquen gens i, conseqüèntment, aporten poc.

Espanya porta anys liderant el ranking de la temporalitat laboral a la UE. Un fet que afecta, sobretot, als jovens de menys de 30 anys. És curiós però sempre ens han fet creue que era només conseqüència de la nostra economia basada en serveis, turisme... hi havia, però, més coses: abús en contractació i una competència deslleial.
Però segurament també liderem altres rànquings quan entrem ens submergim en el món de les subcontractacions. 
La Sentència és una bona notícia de Nadal. Donarà estabilitat als treballadors, sobretot els jóvens estan més afectat ambvestos contractes. Valora l'empresariat que creu en crear empresa per ser competitiu. Garanteix un poc més les subcontractacions que puguen derivar-se en tot contracte privat o públic.
I és una bona notícia per a tots els que creiem que Europa continua sent un camí a recórrer i una finestra oberta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada